2006 byggde HSB hus och radhus med bostadsrätt i den nya trädgårdsstaden några stenkast från Ale Torg. Alldeles intill den nya golfbanan vid det gamla säteriet från 1700-talet med anor från mitten av 1500-talet.

I dessa; 19 enplanshus, 2 tvåplanshus samt 8 radhus bor och trivs vi nu. Enplanshusen har en boyta på 109 kvm, tvåplanshusen är 117 resp 138 kvm stora. Alla husen har insynsskyddade uteplatser med söder/väster lägen och bra solvärden.

Backa Säteri skall bli en modern grönskande trädgårdsstad med gott om plats för boende och med trygg gång- och cykeltrafik. Området är nästan helt platt.

I området finns det en gemensamhetsanläggning med pentry, dusch och bastu. Här kan man ha både kalas och övriga trivselaktiviteter.

En parkgata utgör det genomgående stråket genom området. Därifrån leder gränder in till husgrupperna. Varje gränd slutar med ett lek- och bostadstorg. Allén upp till Backa Säteri och golfklubben avrundar området i söder.

Knappt 2 km från Backa Säteri ligger Ale Torg med mataffärer. I närheten finns också apotek, bibliotek, kulturhus, idrottsarena, vårdcentral, gymnasie- och grundskola samt högstadium och flera förskolor.

Två arkitekter har utformat husen inom området med syfte att skapa variation i miljöerna. Husen har fått en spännande design och är ljusa, öppna och lättskötta. Entréer, fönstersättningar samt generösa takhöjder ger invändigt ljus och spännande utblickar. De flesta husen har stora altaner med skjutdörrspartier/pardörrar.

Bostadshusen uppvärms genom vattenburen fjärrvärme med golvvärme i bottenplan och radiatorer i andra plan. Alla hus är anslutna till kabel-tv med 21 kanaler i grundutbudet och till internet/bredband med en kapacitet om 10Mb/s.​


Denna webbplats med dess innehåll och utseende ägs av BRF Backa Säteri.
Kod skriven av Fredrik Reuterberg för föreningen.